Risto Ryti seura ry

Historia

Risto Ryti -seura perustettiin Helsingissä Säätytalolla 1. helmikuuta 1993. Perustamiskokouksen oli kutsunut koolle työryhmä, jonka arvovaltaisimpiin jäseniin kuuluivat tohtori Max Jakobson ja professori Päiviö Tommila. Työryhmä oli valittu marraskuussa 1992 parinkymmenen ns. Ryti-ryhmäläisen joukosta.

Risto Ryti seuran perustajajäseniä.

Ryti-ryhmä oli syntynyt vastaliikkeenä Risto Ryti -patsaan muistomerkkikilpailun voittaneelle ja hyväksytylle ehdotukselle. Alkupisteenä oli kirjailijoiden Helvi Hämäläisen ja Inkeri Kilpisen sekä lehtori Irja Pajari-Tikkasen tapaaminen joulukuussa 1991. Ryhmä laajeni pian, kun mukaan tulivat vuorineuvos Jorma Järvi, kirjailija Aarni Krohn, maa- ja metsätaloustieteen kandidaatti Leena Maijala, filosofian lisensiaatti Raili Malmberg, valtiotieteen tohtori U. E. Moisala, lehdistöneuvos Mikko Pohtola, kenraaliluutnantti Erkki Setälä ja toimittaja Kyllikki Virolainen. Vastustuskirjelmiä valmistellessa syntyi ajatus järjestäytymisestä seuraksi.

Risto Ryti -seuran säännöissä ilmaistut tarkoitus ja toimintamuodot ovat pysyneet voimassa perustamisesta lähtien. Seuran valtuuskunnan ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin pankinjohtaja, sittemmin Euroopan keskuspankin jäsen Sirkka Hämäläinen (1993–2001). Häntä seurasivat tässä tehtävässä ministeri Max Jakobsson (2002–2007), akateemikko Päiviö Tommila (2008–2011) ja filosofian tohtori Lasse Lehtinen (2012–).

Hallituksen ja samalla seuran puheenjohtajaksi valittiin professori Päiviö Tommila (1993–1999), jonka jälkeen puheenjohtajina ovat toimineet professori Seikko Eskola (1999–2003), kulttuurijohtaja Yrjö Larmola (2004–2009) ja varatuomari Juha Korppi-Tommola (2010–).

Seuran sihteereinä ovat toimineet dosentti Hannu Heikkilä, dosentti Jukka-Pekka Pietiäinen, erikoistutkija Kauko Rumpunen ja filosofian tohtori Maritta Pohls.

Risto Ryti -seuran luottamuselinten jäsenet 1993–2023

Risto Ryti -seuran ensimmäisiä tehtäviä oli teettää mitali, joka abstraktia veistosta paremmin kuvaisi Rytiä ja hänen elämäntyötään. Mitali julkistettiin 1.12.1994 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran juhlasalissa. Tuolloin mitali luovutettiin eduskunnan puhemies Riitta Uosukaiselle, Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläiselle, Alfred Kordelinin säätiölle, Risto Rytin omaisille, Huittisten kaupungille, mitalin suunnittelijalle, kuvanveistäjä Raimo Heinolle, Tasavallan presidentti Martti Ahtisaarelle ja pääministeri Esko Aholle.

Heti perustamisvuonna järjestettiin myös ensimmäinen seminaari Huittisissa ja julkaistiin sen esitelmät teoksessa Tuntematon Risto Ryti. Näin alkoi Risto Ryti -seuran julkaisusarja. Korkeatasoiset seminaarit ja esitelmätilaisuudet sekä julkaisut ovat olleet seuran päätoimintamuoto. Seura on eri tavoin tukenut myös muita tapoja kunnioittaa Rytin elämäntyötä ja kertoa siitä. Tällaisia ovat mm. muistomerkkihankkeet. Risto Ryti -seuran toimesta on laadittu 10 kirjaa. Uusin 11. teos Risto Ryti talousmiehenä ilmestyy vuoden 2021 aikana.

Seuran 20-vuotisjuhlassa 31.10.2013 luovutettiin Risto Ryti mitali kiitollisuuden osoituksena henkilöille ja organisaatiolle, jotka ovat merkittävästi tukeneet seuran aatteellista toimintaa.

Kuvassa oikealta Risto Ryti -seuran valtuuskunnan puheenjohtaja filosofian tohtori Lasse Lehtinen, perustajajäsenet kirjailija Inkeri Kilpinen ja opetusneuvos Raili Malmberg, seuran tilaisuuksissa usein puhunut dosentti Ari Uino ja joulukuussa 1991 Risto Rytin patsaasta Ilta-Sanomien mielipideosastoon kirjoittanut Matti Hiltunen, jonka kirjoitus inspiroi Ryti-ryhmää järjestäytymään.

Myöhemmin Risto Ryti mitali on luovutettu emerita vuorineuvos Risto Anttoselle, professori Sakari Heikkiselle, maisteri Henri Korhoselle, varatuomari Juha Korppi-Tommolalle, vuorineuvos Tauno Matomäelle, suurlähettiläs Eva-Christina Mäkeläiselle, vuorineuvos Simo Palokankaalle, pääjohtaja Olli Rehnille, pastori Hannu Salonojalle ja dosentti Seppo Tiihoselle kiitokseksi heidän seuran hyväksi tekemästään työstä.

Risto Ryti mitalin saajat:

Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Pentti Hakkarainen
Diplomi-insinööri Matti Hiltunen
Professori Martti Häikiö
Kirjailija Inkeri Kilpinen
Dosentti Antti Kuusterä
Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen
Dosentti Mikko Majander
Opetusneuvos Raili Malmberg
Professori Ohto Manninen
Professori Henrik Meinander
Dosentti Jukka-Pekka Pietiäinen
Kuvanveistäjä Sofia Saari
Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka
Dosentti Martti Turtola
Dosentti Ari Uino
Porin Lyseon Seniorit ry
Kustannusosakeyhtiö Siltala

Myöhemmin Risto Ryti mitali on luovutettu emerita suurlähettiläs Eva-Christina Mäkeläiselle, pastori Hannu Salonojalle ja vuorineuvos Tauno Matomäelle kiitokseksi heidän seuran hyväksi tekemästään työstä.

Riitta Uosukainen kertoo Risto Rytin merkityksestä.

Riitta Uosukainen kertoo Risto Rytin merkityksestä.