Risto Ryti seura ry

Risto Rytin

mukaan

nimettyä

Vuonna 1941 julkistettiin postimerkki, joka esittää Risto Rytiä presidenttinä.

Helsingin Kulosaaressa on Risto Rytin tie, Risto Rytin kuja ja Risto Rytin puisto. Lähettyvillä on myös Ståhlbergintie, Svinhufvudintie, Kyösti Kallion tie sekä Marsalkantie. Huittisissa on Risto Rytin katu ja Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksessa sijaitseva Risto Ryti -sali.

Porissa on Risto Rytin aukio.

Valtion rautateiden vuosina 1940–1957 valmistettu tavarajunan veturimalli TR1 nimettiin Risto Rytin mukaan Ristoksi. Veturin rinnakkaismalli pikajunaveturi oli Ukko-Pekka presidentti Pehr Edvin Svinhufvudin mukaan.

Risto Ryti –seura, tämän sivuston ylläpitäjä, perustettiin Helsingissä 1.2.1993. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia Risto Rytin muistoa ja edistää hänen valtiomiehenä, talousmiehenä ja kulttuurin tutkijana tekemänsä merkittävän elämäntyön tutkimusta.

Näyttämöteokset

Kirjailija Inkeri Kilpinen on kirjoittanut Risto Rytistä pienoisnäytelmät Ristituli (1993) ja Tuomioni (1994).

Risto Rytin elämän viime vaihetta kuvaava Ilkka Kuusiston säveltämä kamariooppera Vapauden vanki ensiesitettiin kesällä 2007 Risto Ryti-salissa Huittisissa. Libreton on laatinut kirjailija Markus Nummi. Talvella 2009 oopperaa esitettiin Kansallisoopperassa Helsingissä.

Teoksen libretto on julkaistu Markus Nummi, Balladi tuomitusta presidentistä. Alfred Kordelinin säätiön julkaisuja 2. Risto Ryti -seuran julkaisuja 9. Vammala 2007.

Tapio Liinojan ja Reidar Palmgrenin Rakastunut Ryti -näytelmä sai ensi-iltansa Rauman kaupunginteatterissa lokakuussa 2017. Näytelmää on esitetty myös Huittisissa ja Mikkelin kaupunginteatterissa.