Risto Ryti seura ry

Muistomerkit

Risto Rytin elämäntyötä on kunnioitettu lukuisin muistomerkein ja -laatoin, mitalein ja muotokuvin. Hän on keskushenkilö myös joukossa näyttämöteoksia.

Risto ja Gerda Rytin hauta sijaitsee Helsingin Hietaniemessä korttelissa U25, linjalla 13. Muistomerkin on suunnitellut Wäinö Aaltonen.

Kuvanveistäjä Veikko Myllerin veistos Vastuun vuodet. Risto Rytin abstrakti, pronssinen, pinnalta patinoitu muistomerkki edustaa minimalistista taidesuuntaa. Siinä on nähty sama voipunut ja alakuloinen pohjavire, joka leimasi presidentti Risto Rytin traagista kohtaloa sotavuosina ja niiden jälkeen. Muistomerkissä on kaiverrukset ”Risto Ryti 1889–1956” ja ”Veikko Myller 1993”.

Muistomerkki paljastettiin vuonna 1994 Helsingissä Hesperian puistossa, Pohjoinen Hesperiankatu 1.

Vastuun vuodet sai aikaan keskustelun, jossa pohdittiin abstraktin taiteen ja näköispatsaan paremmuutta ja ylipäätään Myllerin teoksen laatua. Risto Ryti -seura syntyi osana patsaskeskustelua. Risto Ryti -seura järjesti 19.10.2011 seminaarin Valtionpäämiesten muistomerkit ja muistaminen, jossa tutkijat ja tekijät analysoivat tätä keskustelua. Seminaarin puheenjohtajana toimi Risto Ryti -seuran ensimmäinen puheenjohtaja ja perustajajäsen akateemikko Päiviö Tommila.

Seminaarissa eduskunnan intendentti, Helsingin yliopiston taidehistorian dosentti Liisa Lindgren pohti Valtionpäämiesten muistomerkkejä ja monumentaalitaiteen logiikkaa. Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen tutkijatohtori Tuuli Lähdesmäki kuvasi Abstraktien henkilömonumenttien vastaanottoa julkisessa keskustelussa, Kuvanveistäjä Matti Peltokangas kertoi muistomerkin syntyprosessista otsikolla Ajatuksesta muistomerkiksi, Helsingin taidemuseon veistosvastaava filosofian tohtori Teija Mononen puhui Valtiomiesmuistomerkeistä ylläpidon ja huollon näkökulmasta.

Huittisten kirkonmäellä paljastettiin vuonna 1979 kuvanveistäjä, professori Kauko Räikkeen muotoilema pronssinen Risto Rytin muistomerkki. Patsasta rahoitettiin Räikkeen muovailemin Risto Rytin sivukuvareliefein, joita on niin yksityiskodeissa kuin julkisissa tiloissa, kuten Huittisten kaupungintalossa.

Huittisten museon pysyväisnäyttely Presidentti Risto Ryti – juuret Huittisissa kertoo Rytin elämänvaiheista lähtien hänen lapsuudenkodistaan Huittisten Loimankylässä. Tie vei ylioppilaaksi, lakitieteen opintoihin ja Suomen pankin edelleenkin pitkäaikaisimmaksi pääjohtajaksi. Talvisodan pääministeri ja jatkosodan presidentti on jatkuvasti ajankohtainen ja keskusteltu henkilö. Museossa ovat esillä kaikki kotimaiset ja ulkomaiset Rytille myönnetyt ritarikuntien kunniamerkit muutamaa kunniamerkkiä lukuun ottamatta.

Huittisissa on myös Risto Rytin katu ja Risto Ryti -sali. Rytin vanhempien syytinkitalo, Ryti-talo sijaitsee Raskalassa.

Porissa Risto Ryti-aukiolla paljastettiin 14.5.2009 kuvanveistäjä Sofia Saaren rintakuvaveistos Risto Rytistä.