Risto Ryti seura ry

Diktatuuri vs. demokratia

Pohdintoja poliittisen johtajuuden luonteesta

Risto Ryti -seuran ja Huittisten kaupungin Huittisissa 1.9.2023 järjestämässä seminaarissa Poliittisen johtajuuden ääripäät totalitarismista demokratiaan keskusteltiin poliittisen johtajuuden luonteesta

Seminaariin liittyi kirjoituskilpailu seminaariin osallistuneilla Porin lukion ja Lauttakylän lukion opiskelijoille. Vastaukset tarkistivat historian ja yhteiskuntaopin opettajat kummastakin lukiosta. Kolme parasta kirjoitusta palkittiin á 500 euron palkinnolla.

Kilpailun ensimmäisen palkinnon molempien kilpailuun osallistuvien lukioiden osalta sai Lauttakylän lukion opiskelija Pihla Torvinen. Hän pohti esseesään ”Kansa rakastaa johtajaansa, tavalla toi toisella” presidentti Sauli Niinistön ja presidentti Vladimir Putinin eroja, mutta toteaa kirjoituksensa lopussa, että sekä Suomen että Venäjän kansalaiset rakastavat ja arvostavat omaa presidenttiään. Essee loppuu lauseeseen: ”Presidentti-Putinin saattoi haluta Venäjän kansa, mutta Diktaattori-Putinin hän on kuitenkin kehittänyt itse.”

Lauttakylän lukion toinen palkittu oli opiskelija Maija Syrjälä esseellään ”Onko demokratia nykyään oma yksityiskerho?” Hän pohti politiikan tekemisen ja tutkimuksen kieltä – kieltä, joka ei ole nuorten kieli. ”Siispä demokratian tulisi ottaa nuoret mukaan avosylin ja olla avointa uusille ehdotuksille. ”Nuorille pitäisi puhua niin, että he ymmärtävät ja kannustaa heitä osallistumaan, samalla kuitenkin kohdella heitä kuin aikuista.”

Porin lukion parhaaksi kirjoitukseksi valikoitui opiskelija Ella Koskinen. Hänen esseensä otsikko oli ”Diktatuuri ja demokratia kohtaavat – Miten maailman käy?” Koskinen näkee, että elämme diktatuurien ja demokratioiden valtataistelun keskellä: ”Vain aika näyttää, mikä on maailman kohtalo. Toivon ja vahvasti uskon, että lopulta demokratia vie pidemmän korren.” ”Huomaan usein, etten ymmärrä olla tarpeeksi kiitollinen siitä, miten etuoikeutettua on elää demokraattisessa valtiossa, jossa jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa jokapäiväiseen elämään sukupuolesta, rodusta tai syntyperästä riippumatta” 

Seminaarissa keskusteltiin 
Totalitaaristen valtioiden johtajien tunnuspiirteistä 
• Filosofi Leif Sundström: Modernin ajan diktaattoreja Hitleristä Kim Jong-uniin 
• Suurlähettiläs Hannu Himanen: Onko Putinin Venäjä autokratia vai diktatuuri?
Demokraattisten valtioiden johtajien tunnuspiirteistä 
• Toimittaja Anna-Sofia Berner: Poliittinen johtajuus USA:ssa 
• Akatemiatutkija Timo Miettinen: Filosofin näkökulma yhteiskunnalliseen johtamiseen 
• Professori Henrik Meinander: Suomalainen poliittinen johtajuus 

Keskustelun moderaattorina toimi VTM ja eduskunnan ex-puhemies Matti Vanhanen 

Tapahtuman järjestämistä tuki Alfred Kordelinin säätiö

Katso Poliittisen johtajuuden ääripäät totalitarismista demokratiaan -seminaarin tallenne:
https://www.youtube.com/watch?v=M0BxufB_fEU