Risto Ryti seura ry

Syksyllä 2022 ilmestyy

Risto Ryti Suomen Presidenttinä

Sakari Heikkinen, Antti Kuusterä, Seppo Tiihonen, Kylmästi laskeva mies – talousmies Risto Rytin elämä. Otava 2022.

Risto Ryti toimi 1919–1924 ja 1927–1929 kansanedustajana ja 1921–1924 valtiovarainministerinä. Hänen tänä aikana käyttämistään puheenvuoroistaan havaitsee, miten hän hahmotti Suomen aseman pienenä avotaloutena. Hän osasi erottaa suuret asiat pienistä ja arvioida talouspoliittisten ratkaisujen vaikutuksia. Valtionlainoja järjestellessään hän oppi kansainvälisten rahoitusmarkkinoiden logiikan.

Vuonna 1923 Risto Ryti totesi: ”Se on totuus; kansa, olipa se kuinka mahtava tahansa, ei tule toimeen ilman yhteistoimintaa muiden kansojen kanssa.” Ja jatkoi ”on noudatettava laajakatseista ystävälliseen kanssakäymiseen johtavaa ja toistenkin kansojen oikeutettuja etuja huomioonottava talouspolitiikkaa”.

Suomen Pankin pääjohtajana Risto Ryti loi laajat kansainväliset verkostot ja kiinnitti juuri itsenäistyneen Suomen Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin. Rytin arvostuksestaan kertoo, että Englannin kuningas nimitti hänet Royal Victorian Order ritariksi, jolla on oikeus käyttää Sir arvonimeä. Ryti kuuluu siis samaan sarjaan kuin Sir Elton John, Sir Sean Connery tai Dame Maggie Smith.

Risto Ryti talousmiehenä kertoo kaikesta tästä. Osaavat taloushistorian tutkijat professori emeritus Sakari Heikkinen, dosentti Antti Kuusterä ja dosentti Seppo Tiihonen avaavat kirjassa uusia näkökulmia Risto Rytiin vahvana talousosaajana ja kansainvälisten taloussuhteiden rakentajana. Risto Ryti -seura on ollut mukana tämän – kuten monen muunkin – Rytistä kertovan kirjan tuottamisessa. Kirja on Risto Ryti -julkaisuja sarjan no. 11.